"TOPLUMSAL BARIŞTA EĞİTİMİN ÖNEMİ" Paneli

Toplam Ziyaretçi :  1970833

BİLGİ TOPLUMU OLMAMIZA KİLİS’Lİ MUALLİM RİFAT’IN KATKISI

Yeliz Özcan/Ankara (Efece Haber)

Millî Eğitim Bakanlığı Emekli  MüsteşarYardımcısı Sayın Mehmet Temel'in Türkoloji Alimi Kilisli Muallim Rif’at Bilge'nin ölümünün 65. yıldönümünde Yoksullara Yardım Vakfı (YOYAV) da yaptığı konuşma.

"Öncelikle tüm şehitlerimize Allahtan rahmet, milletimize başsağlığı, gazilerimize acil şifa diliyorum.
Çok değerli, saygı değer Hanımefendiler, Beyefendiler, Sizleri saygılarımla selamlıyorum.
Bugün burada; yaptığı çalışmalar, verdiği eserlerle ülkemize büyük hizmetler veren çok değerli büyüğümüz Kilisli muallim Rifat Bilge’yi anmak için toplanmış bulunmaktayız.
Değerli dostlar;
Çok zor ve önemli bir coğrafyada, cennet bir vatanda yaşıyoruz. Köklü bir geçmişimiz, zengin bir kültürümüz var. Herkesin gözü üzerimizde. Bu zor, güzel ve önemli coğrafyada gelişerek sonsuza kadar varlığımızı sürdürebilmek için, çok güçlü olmak zorundayız. Güçlü olmak için bilgili olmak gerekir. Çünkü bilgi kimde ise güç ondadır. Hedefimiz; bilgi toplumu, ya da bilgi ve teknoloji toplumu olarak, çağdaş uygarlık düzeyinin üstünde lider ülke olmaktır. Bu yolda başarılı çalışmalarla hedefe doğru hızlı ve emin adımlarla ilerlemeye devam ediyoruz.
Kilisli muallim (öğretmen) Rifat bilge hangi çalışmaları ve eserleri ile bilgi toplumu olmamıza çok önemli katkı sağlamıştır?
* Kilisli muallim Rifat bilge; 1874 yılında, köklü bir geçmişe, zengin bir kültüre sahip, eğitim ve kültür şehri Kilis'te doğmuştur.
*Kilis’te ilk ve orta öğrenimini bitirdikten sonra 18 yaşında İstanbul’a gitmiştir.
İstanbul'da edebiyat ve hukuk alanlarında yükseköğrenimini tamamlamıştır.
*Muallim Rifat Bilge, öğretmen olarak; ortaokul ve liselerde; Türkçe, Edebiyat, Arapça, Farsça, Tarih, üniversitede; ceza hukuku, Arap dili ve edebiyatı dersleri vermiştir.
*Türk dili ve Türk dünyası için çok önemli bir hazine değeri taşıyan, Türk dilinin ansiklopedik sözlük niteliğindeki divanu lügati-t Türk’ün 1072 yılında Türk bilgini Kaşgarlı mahdut tarafından yazıldığı bilinmektedir. (kaşgar, ilk Müslüman Türk devleti olan kara hanlılar Devleti’nin başkentidir).
*yeryüzünde tek nüsha olduğu bilinen ve bir rastlantı sonucu elde edilen divanu lügat-it Türk, Kilisli muallim Rifat Bilge'nin denetiminde 1915-1919 yılları arasında üç cilt halinde bastırılması
Sağlanmış ve kaybolmaktan kurtarılarak Türk ve bilim dünyasına kazandırılmıştır.
*Türk dil Kurumu’nca hazırlanan tarama sözlüğü ‘nün hazırlık çalışmalarında en çok emeği  geçen dil bilgini   olmuştur.
*Çok sayıda kitap okuyan, çok sayıda tercüme eser veren; bilgisini, eserini toplumun bilgisine ve hizmetine sunan Kilisli muallim Rifat 'ın bu eserleri arasında en çok bilinen eserlerini; Divanu Lügat-it Türk, kitab-ı dede korkut, Evliya Çelebi seyahat namesinin 7. Ve 8. ciltlerinin Türkçe’ye çevrilmesi, Gülistan ve Bostan tercümeleri, Sultan Veledin Divanı, Maniler ve değerleri şeklinde belirtebiliriz.
Örnek alınması gereken iyi bir öğretmen, iyi bir Türk  Bilgini, Türkoloji Dünyası’nın     yakından tanıdığı iyi bir Türkolog  olarak  Kilisli muallim Rifat bilge, çalışmaları ve anıt niteliğindeki tercüme eserleri ile Türk dilinin ve Türk kültürünün gelişerek zenginleşmesine, özetle bilgi   toplumu   olmamıza çok büyük katkılar sağlamıştır.
 Her zaman saygı ile   anılması gereken bu  değerli büyüğümüzü rahmetle  anıyor   ve   manevi   huzurunda saygıyla eğiliyorum.  Üzülerek söylemem gerekirse, daha erken yaşlarda bilmem ve tanımam gereken değerli Türkiye ve Kilis sevdalısı, eğitim ve Türk kültürü gönüllüsü dil bilginini geç tanıma fırsatını buldum.  Şöyle ki:
İstanbul Anadolu öğretmen lise ‘sinde düzenlenen öğretmen okullarının kuruluş yıldönümü programına katılan zamanın YÖK başkanı, Kilis’te bir eğitim fakültesi kurulmasına karar verildiğini, bu fakültenin yapım ve donatımının Kilisliler tarafından gerçekleştirilmesini beklediklerini söyledi.
Bu arada bir hususu belirtmeden geçemeyeceğim. 1987 yılında Kilis’te bir meslek Yüksekokulu’nun, daha sonra Kilis eğitim fakültesinin eğitim-öğretime açılması konusunda değerli büyüğümüz Kilisli Dr. Uygur Tazebay’ın büyük hizmeti olduğunu biliyorum. Bu büyüğümüze huzurlarınızda teşekkür ediyorum.
Söz konusu fakülteye muallim Rifat adının verilmesi kararlaştırılmış,   buna ilişkin bilgi ve belgeler Millî Eğitim Bakanlığından istenilmişti. Milli Eğitim Bakanlığı’nda Kilisli Müsteşar yardımcısı olarak konu bana intikal etti. Bu konuda değerli çalışmaları olan Kilis Kültür Derneği Genel Başkanı Sayın Yahya Efe’yi aradım. Kilisli Muallim Rifat Bilge'ye ait bilgi ve belgeleri gönderdi. Bende YÖK başkanlığına iletilmesini sağladım.
Bu değerli büyüğümüz hakkında daha çok bilgi sahibi olmamı, Sayın Efe’nin “Kilisli Muallim Rifat Bilge” adlı kitabından, daha sonra gerçekleştirdiği etkinliklere borçlu olduğunu ifade etmeliyim.
Halen Kilis Yardımlaşma Derneği (KİLYAD) Genel Başkanı Sayın Yahya Efe’ye, bu konuyla ilgili etkinlikler düzenlenmesini sağlayan YOYAV Genel Başkanı Sayın Dr. İbrahim Ateş’e çok teşekkür ederim.
Kendisini bilime ve Türk milletine adamış olan bu örnek insan büyüğümüzü, tekrar rahmetle anıyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum."
                                                                                            Mehmet TEMEL
                                                                          Millî Eğitim Bakanlığı E. Müsteşar Yrd.
                                                                   Millî Eğitim Vakfı Yön. Krl Üye. ve Bşk.Yrd.

KAYNAK :
* M. Yahya EFE, Kilis’li Muallim Rif’at BİLGE
   Kilis Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı, (Kilis Kültür Derneği E. Genel Başkanı) 2003
* Prof. Dr. Zeynep KORKMAZ, Türk Dili Üzerine Araştırmalar, C.1. TDK. Yay. 629, Ankara,1995

Kilis Yardımlaşma Derneği [ 9.3.2018

Sevgililer Gününüz kutlu olsun